Skip to main content

Dugo je postojala bojazan da modularna gradnja znači da se sve zgrade grade na standardizirani način i da izgledaju jednako. No, sada je takvo mišljenje prošlost! Nestale su predrasude da je riječ o „arhitekturi bez slobode”.

Danas modularne zgrade ispunjavaju kriterije i zahtjeve modernih i održivih nekretnina. Zašto se onda ne odlučiti za mnogobrojne prednosti koje nudi modularna gradnja?

MODULARNE ZGRADE SU TOTALNO “IN”, A MODULAR LIVING JE PIONIR GRADNJE U HRVATSKOJ

Modularni oblik gradnje se zahvaljujući sve boljoj kvaliteti i sve većim mogućnostima dizajna uspješno postavio na tržištu. Modularna gradnja već dugo se više ne povezuje sa stambenim kontejnerima. Danas je najveća koncertna dvorana Europe, dvorana Gasteig u Münchenu, izgrađena upravo tehnikom modularne gradnje.

Građevinska tehnika i energetska učinkovitost modernih modularnih zgrada u međuvremenu su optimirane. Konstrukcije su vrlo kvalitetne, a arhitektura ne zaostaje ni u čemu za konvencionalno izgrađenim zgradama.

MODULARNA GRADNJA ≠ MONTAŽNE KUĆE

Modularna kuća nije montažna kuća. Za razliku od montažnih kuća, kod modularne gradnje se ne proizvode pojedinačni elementi (pod, strop, zidovi itd.), nego pojedinačne cjeline prostora (uklj. cijevi, električne instalacije itd.) koje se zatim u jednom dijelu odn. kao jedna cjelina dovoze na gradilište. Ovdje se neki radovi poput radova izolacije (što od određene temperature nije preporučljivo) koji bi se inače obavljali na gradilištu obavljaju u tvornici. Na taj način vremenski faktor, koji je u gradnji jako bitan, praktički nestaje. Budući da se u tvornici dijelovi uvijek izrađuju u kontroliranim uvjetima, zajamčeni su kraći rokovi i veća kvaliteta gradnje.

Modularne zgrade mogu imati različite namjene i fleksibilne su. Najveće prednosti modularne gradnje odražavaju se pogotovo u velikim objektima poput stambenih zgrada, hotela, studentskih domova i drugih nekretnina za koje je tipično da se sastoje od nekoliko cjelina koje imaju identične funkcije i istu namjenu.

PREDNOSTI MODULARNE GRADNJE SU JASNE

  1. Učinkovitiji postupak gradnje
  2. Bolja kontrola troškova i kvalitete
  3. Bolja održivost gradnje

 

Učinkovitiji postupak gradnje

Proizvoditi kuće poput automobila na traci? Ove zgrade zaista imaju sličnosti s kupnjom automobila. U najmanju ruku onda kada se radi o kupnji obiteljske kuće. Kupci proučavaju katalog u kojemu pronalaze odgovarajući model ili gradnju mogu pogledati u samoj tvornici.

  • Niskorizični radni uvjeti

Uvjeti u tvorničkoj hali smanjuju rizik od nesreća i s time povezane obveze zaposlenika.

  • Kraći rokovi rada na gradilištu

Zbog činjenice da su na samom gradilištu potrebni samo manji građevinski radovi smanjuju se i opći troškovi gradilišta. Pripremne radnje na gradilištu (iskopi, postavljanje temelja itd.) odvijaju se istovremeno s proizvodnjom zgrade u tvorničkoj hali. Na taj način za dovršetak projekata potrebno je upola manje vremena.

  • Nema kašnjenja zbog vremenskih prilika

60 – 90% svih građevinskih radova obavlja se u tvornici, čime nestaje rizik odgode građevinskih radova zbog nepovoljnih vremenskih prilika. Zgrade su brže spremne za uporabu, što ubrzava povrat uloženog kapitala. Zbog proizvodnje koja ne ovisi o vremenu zgrade se mogu izgraditi u bilo koje godišnje doba, neovisno o vremenu.

Dodatna velika prednost: Zbog visokih zahtjeva u pogledu na preciznosti u izgradnji sudjeluju isključivo unaprijed određeni i dobro uhodani radnici. Standardizirani radni procesi omogućuju da se pojedini zaposlenici brže uhodavaju u posao.

Maksimalna kontrola troškova i rokova

Investicijski troškovi zasigurno imaju sličnosti s troškovima koji nastaju kod konvencionalne gradnje. Investitori imaju maksimalnu kontrolu troškova i rokova, što ovaj način gradnje čini neusporedivo atraktivnijim za njih. Zahvaljujući radnim uvjetima koji su uvijek isti i faktorima troškova koji se mogu kontrolirati već u ranoj fazi, modularni oblik gradnje je svakako isplativiji od konvencionalnog oblika.

Značajan korak u smjeru serijske proizvodnje modularnih zgrada učinilo je udruženje njemačkih poduzeća koja se bave gradnjom i upravljanjem stambenim zgradama i ostalim nekretninama. Sa ciljem da se u Njemačkoj na najbrži mogući način stvori stambeni prostor objavljen je javni natječaj u kojemu su mogli sudjelovati tvrtke iz cijele Europe. Zadatak natječaja je bila izrada kataloga s 9 različitih modularnih zgrada univerzalne namjene koje se ovisno o zemljištu i okolini mogu prilagoditi zahtjevima na licu mjesta. Cilj ovog projekta je da cijena po kvadratnom metru stambenog prostora ostane stabilna.

Najviša kvaliteta, a istovremeno manja potreba za resursima

Modularne zgrade moraju ispuniti jednake lokalne građevinske propise i standarde kao i ostale zgrade. Kao i kod konvencionalnog načina gradnje, u projektima modularne gradnje postoje arhitektonske specifikacije i unaprijed utvrđeni materijali koji će se koristiti. Kada je zgrade gotova, ona se praktički ne razlikuje od konvencionalne zgrade.

Osim toga, proizvodnja zgrade u tvornici zapravo stvara puno manje otpada. A otpadom se zahvaljujući reciklaži materijala i stalnom kontrolom skladišta može puno lakše upravljati. Pojedinačni moduli modularnih zgrada čak se mogu razmontirati i kasnije ponovno montirati ili renovirati. Na taj način potreba za sirovinama u značajnoj mjeri se smanjuje. A paralelno se smanjuje i potrošnja energije.

SUSTAV MODULARNOG GRAĐENJA ZA BUDUĆE PROJEKTE

Ne postoji skoro nijedan drugi način gradnje kod kojeg troškove i kvalitetu možete kontrolirati i planirati s tako velikom preciznošću. Ako se radi samo o jednom projektu, moguće je da se na prvi pogled čini da su troškovi modularne gradnje jednaki troškovima konvencionalne gradnje. No, postoje drugi faktori poput kontinuiteta proizvodnog procesa i s time povezanog opadanja troškova s porastom obujma proizvodnje, što serijsko modularno građenje čini znatno povoljnije i stvara bolju održivost.

Koji način gradnje će sljedećih 10 godina prednjačiti teško se može procijeniti. Ali ako razmotrimo aktualne troškove građenja, modularni način gradnje je vrlo konkurentan i ima veliki potencijal da riješi buduće probleme s kojima će se građevinski sektor suočavati.